fredag 15 februari 2013

Screentryckning

På Aktiva har jag fått testa göra många saker. En av de sakerna är screentryckning. Vilket är en trycketmod, där man trycker genom en duk som är uppspänt på en såkallad screenram. Ramen kan användas flera gånger och gör det möjligt att kunna trycka samma bild flera gånger.
Jag började med att rita en egen bild som jag ville trycka på tyg. Det blev en uggla som jag skrev ut på platsfilm.
Därefter gjorde jag från början en ram till tryckning. Stansade fast duken spänt på tyget och började processen med att fotoscreena min uggla på tyget. Jag la ljuskänslig emulsion på duken och lät det torka i mörker. Efter jag gjort det på båda sidorna av duken la jag min uggla på duken och en glasskiva ovanpå. Under ramen hade jag en svart dyna och tyg, ovanför lös en uv-lampa, uv-lampan skulle lysa några minuter på ramen och det skulle göras i mörker. Efter att ramen varit under uv-lampan tvättade jag duken noggrannt tills ugglan syntes ordentligt. Ugglan var som "hål" i fotoemulsionen på duken så man såg den tydligt.
Efter ramen hade torkat var det bara att börja trycka. Jag la då den färdiga ramen på tyg, satte färg in i ramen och drog med en rakel genom duken så färgen gick igenom där ugglan var. Därefter såg man resultatet på tryckningen.
Tryckte många vita ugglor på svart tyg och svarta ugglor på vitt tyg. När jag hade tryckt färdigt var det dags att sy kassar och kramdjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar