måndag 14 januari 2019

Millaista on ollut aloittaa työ pajalla?

Millaista on ollut aloittaa aktivassa?

Aloitin ensin muutamalla käynnillä joissa juttelimme siitä mitä haluaisin tehdä kun en käy koulusssa tai töissä. Sain kertoa kiinnostuksen kohteista ja minulle esitettiin eri vaihtoehtoja.
Päädyin aktivan työpajalle osallistumiseen.

Aloitus työpajalla 

Pajalla aloitettiin rauhassa. Kun tulin pajalle minua jännitti kauheasti ja mietin kaikkea kamalaa mitä voisi tapahtua,mutta kun tulin pajalle siellä oli tosi mukava tunnelma ja ei enään jännittänyt.
Ensimmäisenä päivänä kerrottiin säännöt tavat ja mitä viikkoon ja päiviin yleensä kuuluu.
Kaikki kertoivat asioita joista ovat kiitollisia ja siinä sai jo tietää vähän millaisia toiset ryhmässä on.
Mietettiin myös millaisia töitä kaikki haluaisivat tehdä pajalla ja millaisiin työtehtäviin olisi mahdollisuus ja mitä olisi tarjolla.


Seuraavana päivänä minua ei enään jännittänyt ja tulin pajalle hyvillä mielin. Se oli mukavaa, koska olen tottunut siihen että jännitän kouluun menoa joka päivä.
Aloitimme töiden tekeminen ja teimme kaikki yhdessä nukkeja. Se oli mukavaa kun oltiin ryhmässä kun kaikki teki ja sai nähdä vähän millaista muut tekee.

Se on myös minusta mukavaa pajalla että saa puhua omaa äidinkieltään. Minulla oli alussa kauhea pelko siitä että en osaa ollenkaan ruotsia ja että en siksi ymmärtäisi mitään. Huomasin kuitenkin että ketään ei välittänyt siitä mitä kieltä puhuu. Ryhmässämme on ruotsin ja suomen kielisiä ja ohjaajat auttavat aina jos ei ymmärrä jotain ja kertovat mitä toinen sanoo. Siitä on myös hyötyä koska ainakin minua se auttaa ruotsin oppimisessa.

How has it been like to start at aktiva?

First I started with couple visits where we talked about what I would like to do while I'm not at school or go to work. I got to tell about my hobbies,interests etc. and I got many options. I decided to start at the aktiva "work place".

Start at the aktiva work place

On the first day I were so nervous but everyone was so welcoming that it went away pretty fast.
At first we started slowly with simple stuff like the rules and what we will do every week and when is the cleaning day etc. Everyone also introduced themselves and told something about themselves using photos as a help. We also told some things we are grateful about. We also thought about what kind of projects we would like to do and we also got to hear about different projects that are available.

On the second day I didn't feel anxious or nervous anymore. That was nice since I was used to being anxious at school everyday. We started our own projects and we also started to make puppets together. It was fun to do it together and see how everyone did it differently.

It was also nice to notice that everyone is allowed to speak their first language. First I was very worried about the fact that i don't speak Swedish and not being able to understand anything, but here they tell everything in both languages and if you don't understand you can just say. In our group there is both Swedish and Finnish speaking people and at least for me it has helped to learn Swedish better.

14.1.2019 Elisa Rosenqvist


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar